یکی از قدیمی ترین سوغات مشهد که قدمت آن به 14 قرن می رسد «دیگ سنگی» یا «هرکاره» است. این محصول که مشهدی ها به آن «هرکاره» هم می گویند، از ســنگ کوه های ارتفاعات جنوبی مشهد، ساخته می شــود.
دیگ سنگی چکشی به طور کامل از سنگ هرکاره ساخته میشود و هیچ لایه شیمیایی و مصنوعی در ساخت آن استفاده نمیشود، به همین دلیل هنگامی که در این ظرف پخت و پز میشود، مواد معدنی خونساز همچون آهن و منیزیم وارد غذا میشوند و باعث غنی تر شدن ماده غذایی میشوند.
در این مقاله میخواهیم آموزش استفاده از ظروف سنگی برای اولین بار و نحوه ی آب بندی آن را توضیح دهیم. این کار بسیار ساده است پس با ما همراه شوید
محمد علی رضایی-یکی از قدیمی ترین سوغات مشهد که قدمت آن به 14 قرن می رسد «دیگ سنگی» است. این محصول که مشهدی ها به آن «هرکاره» هم می گویند، از ســنگ کوه های ارتفاعات جنوبی مشهد، ساخته می شــود و همه شهرت آن هم به این اســت که شاید نمونه این سنگ فقط در افغانســتان و چین باشد، البته نه به این نرمی و مقاومت! در عیون الاخبار الرضا شیخ صدوق نیز از اباصلت هروی یار نزدیک امام رضا(ع) هم نقل است که حضرت رضا(ع) چون به قریه ســناباد رسید به کوهی که مردم از ســنگ آن برای تهیه غذای خود دیگ ها می ساختند، تکیه دادند و فرمودند: «پروردگارا این کــوه را برای مردم نافع قرار بده و برکــت را در آن و ظرف هایــی که از آن تهیه می کنند زیاد فرما.» ســپس دستور دادند، تا در همان ظرف های ســنگی برایشــان غذا درست کنند و از آن پس مردم به تشــویق آن حضرت از همان کوه ظرف هایی تهیه کردند که برکت ویژه ای نصیب آن شده بود.
سنگتراشی یکی از هنرهایی است که قدمتی طولانی در مشهد دارد. ظروف سنگی پیدا شده در شهر توس نشان دهنده رواج استفاده از ظروف تراشیده شده از سنگ و حرفه سنگتراشی در اینجاست. به همین خاطر از گذشته تا امروز دیگ سنگی که به هرکاره معروف است، به عنوان سوغات اصلی مشهد به حساب میآیند. در ادامه با ما باشید تا درباره این ظروف، خواص و راهنمای خرید هرکاره بیشتر بدانیم.
رایگان ثبت نام کنید و اولین نفری باشید که از پست های جدید مطلع می شوید.