مجسمه شیر سنگی یکی از آثار باستانی شهر همدان محسوب می شود.
از دیرباز تمامی اقوام ایرانی آیینهایی در اجرای مراسم شادی و عزا داشتند که در گذر زمان برخی از این آداب به فراموشی سپرده شده و برخی با تحریف مواجه شده و با شیوههای غلط در حال اجرا است.
شیر سنگی همدان از جاذبه های عهد باستان است که در یکی از میدان های همدان قرار دارد. این شیر سنگی بعد از گذشت سالیان دراز به شیر شباهت کمتری دارد.
شیرهای سنگی که بر روی سنگ قبر افراد شجاع و دلاور به کار گرفته میشود و دارای نماد و نشانههای متعددی از فرد متوفی است که امروزه فقط در برخی قبرستانهای کشور استفاده میشود. سنگ قبرهایی بسیار سنگین که هرگز برای زنان ساخته نمیشود.
یکی از آیینهای موجود در فرهنگ عشایر بختیاری برپا داشتن شیر سنگی یا « بَرد شیر » بر مزار چهره های ماندگار، سرشناس و بزرگ ایل است. بختیاری ها شیر سنگی را که نشانه شجاعت، دلاوری، ویژگیهایی چون هنرمندی در شکار و تیراندازی در جنگ و مهارت در سوارکاری است، بر آرامگاه این گروه قرار میدهند.در واقع شیرهای سنگی مجسمههایی هستندکه توسط سنگ تراشها تراشیده میشوند و آنها را روی قبر افراد شجاع و دلیر ایل بختیاری قرار میدهند.در گویش بختیاری به این مجسمهها «برد شیر» میگویند. برد شیرها از پهلو، مزین به نقش شمشیر، اسب، تفنگ و تسبیح هستند و بر گرده آنها، مشخصات متوفی کنده کاری میشود.
شیر سنگی یکی از آثار تاریخی و پر جاذبه شهر همدان است که قدمتش به دوران مادها می رسد.
رایگان ثبت نام کنید و اولین نفری باشید که از پست های جدید مطلع می شوید.